Eledeled legyen gyógyszered
Banán
Orvosi kutatások kimutatták, hogy gyomorfekély ellen kiválóan alkalmazható,ugyanis a gyomornyálkahártya védőrétegét erősíti a kevésbé érett banánrendszeres fogyasztása. Azt is megfigyelték, hogy a vér károskoleszterinszintjét csökkenti, a jó típusú HDL-koleszterin értéke viszont 30 százalékkal emelkedik. Sok B1-, B6-vitamint tartalmaz.
Barna rizs - hántolatlan rizs
Emésztési zavarokkal küzdők számára kitűnő gyógyító étel a rizs. Hasmenéskor víz- és sóveszteség keletkezik a szervezetben, ezt gyorsan és hatásosan pótolja ez az, energiában gazdag, könnyenemészthető étel. A barna rizs fogyasztása csökkenti a "rossz" (LDL) koleszterint, de szinten tartjaa "jó" (HDL) koleszterint - infarktus ellen védő - szintjét. Ugyancsak fontos szerepet játszik a vesekőképződés megelőzésében, valamint a rák kialakulásának veszélyét is csökkenti. Rendkívül jó hatással van az idegrendszerre, rendszeres fogyasztása oldja a depressziót. A barna rizs jól felszívjaa mérgező salakanyagokat, és ezáltal tisztítja a beleket.
Brokkoli
Akinek étrendjén rendszeresen szerepel a brokkoli, jelentősen csökkenti arák kockázatát. Sok karotint és C-vitamint tartalmaz, de megtalálható bennea B1-, B2-vitamin és a vas is. Kitűnően alkalmazható a fogyókúrában is.Ajánlatos 2-3 naponta fogyasztani belőle.
Búzakorpa
A búzakorpa rendszeres fogyasztása sok szempontból fontos: szabályozza a bélműködést, jó hatással van a székrekedés ellen. Orvosi kutatások bizonyítják, hogy a rostokban gazdag táplálkozáscsökkenti a vastagbélrák kialakulását. Ugyanis a rostok növelik a széklet mennyiségét, ennekkövetkeztében a lehetséges rákkeltő anyagok felhígulnak, gyorsabban haladnak át, s ürülnek a bélrendszerből, így csökkentve a behatás idejét. A búza magas rozstartalma mellet sok B1-, B2-,B3-, B6-vitamint és vasat tartalmaz. Ajánlatos naponta 3 evőkanállal elfogyasztani, például joghurtba keverve. Kalóriaérték: 100 g / 540 kcal / 2160 kJ
Cékla
A cékla antociántartalma segít a daganatos betegségek megelőzésében,ugyanis az antocián a rák bizonyos stádiumában gátolja a szövetburjánzást. Emellett a népi gyógyászat vérjavító és vérképző hatása miatt is használja,valamint ajánlják érelmeszesedés és májbetegség esetén. Jó vizelethajtó, és elősegíti az emésztést. Magas a magnézium-, cink- és szilícium tartalma. Kitűnően alkalmazható fogyókúra esetén. Minél gyakrabban szerepeljen étrendünkben.
Citrom
Sok tudós úgy tartja, hogy a C-vitamin bizonyos rákfajták kifejlődését isgátolhatja. Megvédi a sejteket, ezzel gátolja az öregedést. A C-vitamin az egyik legesélyesebb antioxidáns, és mint német kutatók kimutatták, a citrom héjában lévő kémiai anyagok szintén antioxidáns aktivitást mutatnak. A citrom héját se dobjuk el, hanem fogyasszuk el. A C-vitamin mellett jelentős mennyiségű E-vitamint tartalmaz. Kalóriaérték: 100g/25 kcal/105 kJ
Cseresznye
Ha valaki sok cseresznyét fogyaszt, nagy az esélye, hogy egészséges fogai lesznek, mert a cseresznyelé gátolja a fogszuvasodást. Rendszeres fogyasztása gátolja az ízületi és köszvényes fájdalmakat. Ajánlatos naponta egy pohár rostos cseresznyelé, illetve idényben friss cseresznye.
Dió, mogyoró
A dió és a mogyoró is nagy mennyiségben tartalmaz rák kialakulását gátló kémiai anyagokat. A dió sok B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint, kalciumot,vasat, magnéziumot tartalmaz. Jelentős az élelmirost-, a fehérje-, valamint az egyszeresen telítetlen zsírsav-tartalma is. A mogyoró sok B1-, B2- vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. Jelentős az élelmirost-, a fehérje-, valamint az egyszeresen telítetlen zsírsav-tartalma.
Eper
A népi gyógyászat is használta, de kutatók be is bizonyították, hogy kitűnő vírusölő. A számtalan vírus közül elpusztítja a gyermekbénulást okozót és a herpeszvírust. Csökkenti a vérkoleszterin-szintet, tehát jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Az eper is tartalmaz rákos folyamat kialakulását gátló anyagokat. Egy amerikai felmérés bizonyította, hogy 1271 idős ember közül,akik a legtöbb epret fogyasztották, háromszor kisebb volt bármely daganat kialakulása a többinél. C- és B1-vitamint tartalmaz.
Fejes káposzta
A fejes káposzta rendkívül gazdag abban az anyagban ( mucin ), amely segít a gyomor- és nyombélfekély megelőzésében és gyógyításában. Azt is jó néhány megfigyelés igazolja, hogy ha valaki rendszeresen fogyaszt fejes káposztát, csökken a vastagbélrák kialakulásának veszélye, ez annak köszönhető, hogy a zöldség különösen gazdag rákellenes anyagokban. Sok C-vitamint tartalmaz. Ajánlatos hetente 2-3 alkalommal fogyasztani.
Grapefruit
A grapefruit csökkenti a vérkoleszterin-szintet ugyanúgy mint az alma. A "jó" HDL- koleszterin koncentrációját viszont növelheti rendszeres fogyasztás esetén. Kutatók véleménye szerint, ha valaki rendszeresen sok citrusfélét fogyaszt, csökkenti a rákos betegségek kialakulásának rizikóját, és ezek körében kisebb a halálozási arány. Az utóbbi években arra is rámutattak a táplálkozástudósok, hogy a zsír égetésében is szerepet játszik a grapefruit. Sok C- vitamint, rostot, valamint pektint tartalmaz. Kalóriaérték: 100 g / 38 kcal / l64 kJ
Karfiol
E növény fogyasztása csökkenti a vastagbél-, a gyomor-, a prosztata- és a hólyagrák kialakulásának veszélyét. Közepes C-vitaminforrás. Fogyókúrázóknak különösen ajánlatos. Kalóriaérték: 100 g / 24 kcal / 100 kJ
Kelbimbó
Rendszeres fogyasztása csökkenti a rákos megbetegedések kialakulását. Gazdag karotinban, B1-,B12-,C-,E-vitaminokban és vasban. Fogyókúrás étrendben is bátran használhatjuk. Kalóriaérték: 100 g / 36 kcal / 151 kJ
Kelkáposzta
Azoknak, akik rendszeresen és bőségesen fogyasztják a kelkáposztát, nagyobb esélyük van arra, hogy elkerülik a szájüreg-, a nyelőcső-, a gyomor-, a bél-, a tüdő- és a hólyagrákot. Sok C-vitamint és kevés kalciumot tartalmaz. Kalóriaérték: 100 g / 33 kcal / 138 kJ
Kukorica
A kukoricacsíra-olaj fogyasztása csökkenti a vérkoleszterin-szintet, és jótékony hatású a " jó" koleszterinre is. A kukorica rendszeres fogyasztása csökkenti a rák kockázatát. Sok E- vitamint és közepes mennyiségű vasat tartalmaz. Kalóriaérték: 100 g / 90 kcal / 431 kJ
Narancs
A narancs rendszeres fogyasztása hozzájárul a vér koleszterin-szintjének csökkenéséhez. Természetesen a narancs is nagy szerepet játszik a rák kialakulásának megelőzésében. Azt régen tudják, hogy a sok C- vitamin milyen jelentős szerepet játszik ebben, de csak a közelmúltban derült ki, hogy a narancs héjának is igen jelentős antioxidáns aktivitása van, megelőzve a citromot és a grapefruitot. A narancsra még inkább igaz, hogy " szőröstülbőröstül "együk . Fogyókúrázók is fogyaszthatják. Ajánlatos naponta egy narancsot megenni.
Olívabogyó, olívaolaj
Az olívaolajat már régóta az egészséges táplálkozás részének tekintették. Régen afrodiziákumként és szívgyógyszerként tartották számon, a hosszú élet titkát fedezték fel benne. Ma már orvosi kutatások is bizonyítják, hogy az olívaolaj milyen fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve a rák kialakulásának veszélyét is jelentősen csökkenti. Csupán egy érdekes, de mindenképpen meggyőző tény. Kréta szigete azon területek közé tartozik, ahol a legalacsonyabb a szívbetegségek és a rák előfordulási arányszáma. Valószínűleg ez kapcsolatban van azzal, hogy az egy főre jutó olívaolaj-fogyasztás itt a legnagyobb a világon. Ajánlatos naponta 2- 4 teáskanálnyi olívaolajat fogyasztani, elsősorban salátaöntetként.
Padlizsán
Megfigyelések igazolták, hogy jót tesz a koleszterin érfalban való lerakódása ellen, és a padlizsán is csökkentheti bizonyos rákkeltő anyagok hatását. Gazdag C- vitaminban, kalciumban és káliumban, rost tartalma kiemelkedő. Kalóriaérték: 100 g / 2o kcal / 86 kJ
Paraj
A parajt természetesen mindenkinek ajánlják a táplálkozáskutatók, de a jelenlegi és a volt dohányosoknak különösen. Ugyanis karotinoid-tartalmánál fogva nagy valószínűséggel csökkenti a tüdőrák kialakulásának lehetőségét. Olasz kutatók összehasonlították a karfiol, a saláta, az eper, a sárgarépa és a spenót antimutagén hatását az egyik rákkeltő szerrel , a nitrozaminnal szemben, és a paraj bizonyult a leghatékonyabbnak. Magas a karotin-, a C- vitamin-, az E- vitamin-, valamint a kalcium- és a magnéziumtartalma. Érdemes hetente többször is fogyasztani.kalóriaérték: 100 g / 15 kcal / 65 kJ
Sárgadinnye
A sárgadinnyének is magas a karotin- és a C- vitamin-tartalma, ezért jelentős szerepe van a rákmegelőzésben. Ezek az úgy nevezett antioxidánsok / karotin és a C- vitamin / segítenek ártalmatlanná tenni a szervezetben keletkező és a rák keletkezését elősegítő kémiai anyagokat. Idényben akár naponta 20 - 30 dkg-ot is ajánlatos fogyasztani. Kalóriaérték: 100 g / 53 kcal / 221 kJ
Sárgarépa
A sárgarépában jelentős mennyiségű béta- karotin található. Ha valaki soksárgarépát (sok béta- karotint) fogyaszt, jelentősen csökken a rák kialakulásának veszélye. Amerikai kutatók 2000 emberen végeztek megfigyelést 19 éven keresztül. 30 éve dohányzó férfiaknál, akik a legalacsonyabb béta-karotin- tartalmú táplálékot fogyasztották, nyolcszor nagyobb volt a tüdőrák kialakulásának veszélye, mint a legtöbbet fogyasztóknál. A magas béta- karotin- tartalmú táplálkozás csökkenti a hasnyálmirígy-, a gége-, a nyelőcső-, a prosztata -, a húgyhólyag-, a méhnyakrák kialakulásának veszélyét. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérkoleszterin-szintet, és segít a székrekedés megelőzésében. Kiemelkedően sok karotin van benne. Naponta 2 sárgarépa vagy 2 dl rostos sárgarépalé fogyasztása ajánlott. Kalóriaérték: 100 g / 26 kcal / 110 kJ
Sütőtök
A rák megelőzésében egyaránt nagy szerepet játszik a tök húsa és magja. Lengyel tudósok fedezték fel azt az anyagot, amely a tökmagban található, és meggátolja mind a vírusok, mind a rákkeltő anyagok aktivizálódását a béltraktusban. A sütőtök - hasonlóan a többi " narancsszínű" zöldséghez - nagyon gazdag béta-karotinban. Ezek az antioxidánsok pedig hatástalanítják a szabad oxigéngyököket. Ugyanilyen védőhatást fejt ki a benne lévő C- és az E - vitamin is. Ha valaki rendszeresen fogyaszt sütőtököt, jelentősen csökken az esélye, hogy tüdő-, nyelőcső-, gyomor-, húgyhólyag-, gége- és prosztatarák veszélyeztesse egészségét. Ásványi anyagai közül említésre méltó a vas. Kalóriaérték: 100 g / 81 kcal / 322 kJ
Szárazbab
A rendszeres babfogyasztás jelentősen csökkenti a " rossz" típusú koleszterin szintjét / LDL /, úgy, hogy közben a " jó" típusú HDL - szintet alig változtatja. Szabályozza a bélműködést, fogyasztásával megelőzhető és gyógyítható a székrekedés. Továbbá kedvezően befolyásolja a vércukorszintet. És végül a bab, a többi hüvelyes növényhez hasonlóan, megakadályozza a rákkeltő anyagok aktivizálódását. Jelentős a karotin-, a B1-, B6- vitamin -, a vas-, a magnézium-, a réz-, a cink-, valamint a rost - és fehérjetartalma. Hetente egy- két alkalommal javasolt a fogyasztása.
Szójabab
A szójabab igen sokoldalúan jó hatással van az egészségünkre. Először is rendszeres szójafogyasztással csökkenthető a vérkoleszterin-szint és növelhető illetve stabilizálható a "jó" / HDL / - szint. A szója segít helyreállítani a szénhidráttűrő képességet, vagyis lelassítja az étkezés utáni vércukorszint - emelkedést , így csökkenti a hirtelen inzulinszükségletet. A szójafogyasztás jelentősen csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Hatásos székrekedés ellen, az aranyér megelőzésére. Továbbá a gyakori szójafogyasztás mérsékeli az epekövek kialakulását. A felsoroltakon kívül fontos még megemlíteni, hogy igen magas a réz-, a cink- és a lecitintartalma is. Ajánlatos hetente 5-6 alkalommal valamilyen szójakészítményt fogyasztani.
Szőlő
A népi gyógyászatban már régóta ismerik tisztító és vizelethajtó hatását. Úgy tartották, jót tesz az idegeknek, hatásos a köszvényre, a reumára és a női bajokra is. A szőlőről táplálkozáskutatók bebizonyították, hogy kitűnő vírusölő hatása van. Másrészt a rákot megelőző táplálkozásban is nagy a szerepe. Magas cukor- és élelmirost-tartalma említésre méltó. Kalóriaérték: 100 g/ 67 kcal / 286 kJ
Zab
A zab sok jó tulajdonsággal rendelkezik és rendszeres fogyasztását feltétlenül javasolják. A népi gyógyászok szerint erősíti a nők méhét, és hatásos idegesség ellen. Javítja a fizikai állóképességet, csökkenti az álmosságot és a fáradékonyságot. Rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, megszűnteti a székrekedést és a nyálkaképző anyagai védő hatással vannak a gyomorfalra. Vizsgálatokkal bebizonyították, hogy rendszeres fogyasztása következtében csökken a teljes vérkoleszterin- és LDL-koleszterinszint, míg a jó hatású HDL-koleszterinszint változatlan marad.A zabfogyasztás segít abban is, hogy az étkezés utáni vércukorszint emelkedés lelassul és egyenletesebbé válik. Közepes mennyiségű B1-, és jelentős mennyiségű E- vitamint, valamint magnéziumot és vasat tartalmaz. Ajánlatos naponta 2-3 evőkanál zabpelyhet vagy zabkorpát fogyasztani. Kalóriaérték: 100 g / 400 kcal / 1600 kJ Fokhagyma (allium sativum)
A fokhagyma egy gyógyhatású fűszernövény, melynek a gumóját fogyasztjuk. Elő- és Dél-Ázsiában őshonos. Pestis idején az orvosok a jellegzetes csőrszerű álarcukba, amin keresztül levegőt vettek, fokhagymalevelet is tettek. A magyar konyha egyik legjellegzetesebb fűszere, bár hazánkban csak a 15. századtól kezdték termeszteni. Számos előnyös hatása van a szervezetünkre, mivel több, mint 200-féle biológiailag aktív anyagot tartalmaz (nyersen): vitamint, ásványi anyagot, aminosavat, enzimet. Illatát és gyógyhatását továbbá a mintegy 100 kéntartamú vegyületnek is köszönheti. A fokhagyma fő hatóanyaga az erőteljes antibiotikus hatású allicin, amely emésztés közben az allináz enzim hatására keletkezik a növényben lévő allinból. Az allicin reakcióba lép a szervezetet megtámadó baktériumban vagy parazitákban lévő kéntartalmú fehérjék csoportjával és gátolja azok működését. Emellett antioxidáns vegyület is, tehát megköti a szabad gyököket. Hatóanyagainak köszönhetően kiváló baktérium- és vírusölő szer, emellett hat a gombák és az élősködők ellen is. (1 gerezd = kb. 100ezer penicilinegység baktériumölőhatásával)
Gyógyhatása
Érelmeszesedés gátló, értágító (perifériás ereken), vérnyomáscsökkentő, vértisztító, jó hatással van a bélfodor elmeszesedett ereire. Kéntartalma miatt blokkolja a véralvadásban szerepet játszó fehérjék működését, ami segít megelőzni a szívinfarktustokozó vérrögök keletkezését. Normalizálja a szapora szívműködést, oldja a szív koszorúereinek görcsét, ezáltal javul a szívizom vérellátottsága, nő a szív teljesítőképessége. Csökkenti a vérben a káros koleszterin (LDL) szintjét és növeli a HDL, vagyis a jó koleszterint. Idegerősítő. Hatásosan leküzdhetők vele a különböző baktériumok, vírusok és bélfertőzések. Enyhíti a megfázásos tüneteket, a légúti panaszokat, izzasztó, köptető hatású. Csökkenti a mestruációs görcsöket. Erősíti az immunrendszert. Jó hatással van a tápcsatorna fertőzéseire, bélfertőtlenítő. Remek szélhajtó, segíti az emésztést, az epe- és májműködést. A fokhagymának parazitaellenes hatása is van, sőt a herpeszvírussal és a Candida albicans nevű gombával szemben is hatékony. Igen jó féregűző hatású, a cérnagiliszta kiűzésébenmegfelelő kiegészítő gyógyszer. Akik például több fokhagymát esznek, azoknál kisebb arányban fordul gyomorrák, illetve vastagbélrák. Más kutatók pedig a bőrrák megelőzésében fedezték fel jótékony hatását.
Fekete áfonya (Vaccinium myrtillus)
A hangafélék családjába tartozó, a nyirkos, savas talajú erdőket kedvelő cserje. Gyümölcsét már a történelem előtti idők óta fogyasztják, azonban az orvostudomány először a XVI. században említi. Észak-Európából származik, hazánkban az északi és a nyugati hegyvidékeinek erdeiben is megterem, igaz, csak ritkán. Az apró bogyók rengeteg értékes anyagot tartalmaznak: flavonoidokat (pl: antocianidint), A-, B-, és C-vitamint, cukrokat (kvercetin, katechin), pektint, valamint cseranyagok, savak (pl: tannin), króm és mangánvegyületeket. Kiemelkedően magas a kálium tartalma. Van benne továbbá kálcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén és foszfor. A vadon élő áfonya termésének tápértéke nagyobb a kiskertekben termesztettekénél. Az áfonya kivonatos formában gyógyszertárakban kapható. Gyógyászati felhasználását tekintve egyik legsokoldalúbb növényünk az áfonya. Terméséből és leveléből egyaránt készíthető főzet, tea, sőt, akár még gyógyhatással bíró pálinka is.
• Króm tartalma miatt vércukorszint csökkentő hatása van, erősíti a kapillárisok falát, javítja a látást. Fekete inzulinnak is hívják, mivel a levelében lévő myrtillin képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni, vagy akár megszüntetni.
• Jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák, különösen terhesség idején, amikor ezekre a betegségekre fokozott a hajlam.
• Kíválóan alkalmazható a farkasvakság kezelésére, mivel javítja a szem alkalmazkodó képességét a sötétben. Továbbá jótékonyan hat a szembevérzésre, a szemgyulladásra, az ér- és ideghártya gyulladásra (korioretinisz), valamint a cukorbetegségből fakadó szemérrendszeri elváltozásokra.
• Az áfonyák festékanyaga antioxidáns hatású, ezáltal megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, mint a rák valamint a szív- és érrendszeri betegségek.
• Növeli a hajszálerek rugalmasságát.
• Javítja a vérkeringést.
• Szárított gyümölcsként használva megszünteti a hasmenést.
• A főzött áfonyapép kíválóan alkalmas a nedvedző sömör kezelésére.
• Jó hatással van a bélflórára, az emésztési zavarokra, a bélfertőzésekre és a bélgörcsökre.
• Használható még felső légúti megbetegedésekre, epe-húgykő-problémáknál, reuma, ekcéma,
vérnyomásproblémák esetén.
• Baktériumölő hatással is rendelkezik.
• Terméséből "gyógypálinkát" is főznek, melyet szájüregi- és fogínygyulladás esetén fogyasztanak.
• Lassíthatja az öregedést, és segít megőrizni a szellemi frissességet.
Torma (Armoracia rusticana)
A torma enyhíti a gyomor panaszait, könnyíti az emésztést és oldja a szélgörcsöket. A torma (Armoracia rusticana) a káposztafélék családjába tartozó évelő kiváló, értékes gyógynövény. Őshazája Délkelet- Európa és Délnyugat-Ázsia tájai. Eredetileg gyógynövényként termesztették, ezért a gyógyászati felhasználásáról többet tudunk, mint múltjáról. Kis mennyiségű, rendszeres fogyasztását jó hatásúnak tartották TBC-re, asztmára, mirigy-, nyirok-, és májbántalmakra, vérnyomáscsökkentésre, vizelethajtásra, fertőtlenítésre és vértisztítóként. Francia kutatók megállapították, hogy a torma-lé serkenti az epehólyag működését és enyhíti a működéséből fakadó panaszokat. A torma a brokkoli, a kelbimbó és a kelkáposzta rokona, amelyek rendszeres fogyasztása csökkentheti a gyomor-, a vastagbél,- esetleg a prosztata-és a hólyagrák kialakulásának veszélyét. A keresztes virágú növények jótékony hatását a bennük lévő A-vitamin antioxidáns hatása jelentősen fokozza. A torma gyökerének igen magas C-vitamin tartalma van. Régi tapasztalat és gyakori népi javaslat, hogy náthás ember reszeljen tormát. A tormábólfelszabaduló erős illatú anyagok csillapítják, sőt meg is szüntethetik a légút gyulladt állapotát, az orrfolyást, köhögés. tA torma szinigrint tartalmaz, amely egy hatékony anyag a szénanátha gyógyítására. A szinigrin segít megszüntetni a váladékozást, és fertőzésgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. A torma hatásosan kezeli a légzőszervi betegségeket és a könnyezést és orrfolyást okozó náthát. Hurutot erősen gátló képessége természetes orrcseppé is teszi. A népgyógyászat régóta ismeri és felhasználja külsőleg reumatikus fájdalmak ellen, de az idegzsába hatásos ellenszereként is.Népi hagyományok receptjei:
Tormaszirup: reszelt tormát mézzel kell elkeverni, majd átpréselni. Nagyon jó nyákoldó, köhögéscsillapító, hatásos köhögés, rekedtség, légcsőhurut, hörghurut esetén. Reumára: maréknyi reszelt torát 0,5 liter pálinkába kell áztatni 1-2 hétig, majd átszűrni. Ezzel kell a fájdalmas területet kezelni. Bedugult orr tisztítása :a mellkast borítsuk be lereszet tormával. Csípős illó- és aroma-anyagát belélegezve tisztítja a légutakat. Torok- és mandulagyulladás: tehéntúróba reszelt tormát kell tenni, s külső pakolásként alkalmazni. Tormatinktúra: a reszelt tormához alkoholt kell adni, fél napig pácolni. Ezzel való borogatást ajánlanak tarkóra téve heves fejfájás esetén (vérbőséget idéz elő). Ezt a tulajdonságát kihasználva fagyás elleni lábfürdő is készül belőle. Ezt üszkösödő sebek gyógyítására is javasolják, ami fájdalmas a friss sebre, de hatékony. Azonnali enyhülést eredményez és gyorsítja a gyógyulást. Mindezeken felül szerte a világon népszerű, széles körben alkalmazható fűszer. Használható sült húsételekhez, roston sültekhez, steakekhez, halakhoz, füstölt ételekhez. Mediterrán országokban paradicsompürével keverve használják tengeri húsok, kagylók, rákok fűszerezésére.
Gyömbér
A legrégibb és legfontosabb fűszerek egyikét, a gyömbért a trópusi Ázsiában már 3000 évvel ezelőtt is termesztették. Egyike volt az első fűszereknek, amik elérték a Földközi-tenger térségét, a IX. századra a gyömbér Európa-szerte elterjedt, igen kedvelt fűszer, melyet olyan gyakorisággal használtak, mint napjainkban a sót vagy a paprikát. Széleskörű a gyógyászati felhasználása is. 1640-ben John Parkinson gyógynövénytudós ezt írta: „A gyömbér tulajdonsága, hogy felmelegíti a gyomrot, és segíti az emésztést”.
Étkezési felhasználása
Kínában és a legtöbb ázsiai országban frissen használják, gyakran fokhagymával együtt. Számos alkalmazási lehetősége van, édes, sós, pikáns ételek ízesítésében. Fontos alkotórésze a currynek és más fűszerkeverékeknek, megtalálható továbbá gyömbérkenyerekben, kekszekben, pudingokban, savanyúságokban és sok ázsiai zöldségételben. A gyömbérsör és a gyömbérbor népszerű italok, és régebben a szőlőből készült borokat is ízesítették vele.
Gyógyászat
Mint gyógynövény, hihetetlenül széles skálán mozog a felhasználhatósága. Ez az egyik legkiválóbb természetes görcsoldó (bél- vagy menstruációs görcs) és fájdalomcsillapító, csökkenti a bélgázok kiala, khualássmáet nés ell eins alkalmazható. Emésztésserkentő és étvágyjavító. Fokozza az emésztőnedvek képződését, ezáltal segíti a nehéz, zsíros ételek emésztését. A gyökérben termelődő illóolaj, mely kellemes illatú és a jellegzetes ízét is adja, csökkenti a nyálkahártya irritációját és nyugtatja a gyomrot . Ennek köszönhetően a tengeribetegség okozta émelygés ellen kiváló gyógymód. Kínaiak évezredek óta használják tengeribetegség ellen. A hatóanyagok koncentrációja a héj alatt a legmagasabb, ezért hámozása csak nagyon vékonyan ajánlott, de inkább csak kefével tisztítsuk. Gyulladáscsökkentő anyagokat is tartal,m eazzen felül gátolja a gyulladásképző,anyagok termelődését, ezért ízületi gyulladás, megfázásos, lázzal járó betegs ég kezelésénél is használhatjuk. Klinikai tesztek is bizonyítják, hogy csökkenti a fájdalmat, javítja az ízület mozgékonyságát, és elkerülhető a reggeli merevség . Jó reumás fájdalmak, izomgörcsök kezelésére. Vérkeringés fokoz, ó jótékonyan havt issaze rekre és a narancsbőrre. Írtja az influenzavírusokat, csökkenti a lázat, de melegíti a lázas testet, javítja az immunrendszer ellenálló képességét,. Kínai orvosok szerint jó fogfájás, hidegrázás, orrdugulás, orr- és homloküreg gyulladás, köhögés, sebek, zúzódások gyógyítására. Frissíti a fáradt szervezetet, idegkimerültség esetén is alkalmazható. A hagyomány szerint a gyömbérolaj felhevíti a félénk, szomorú természetűeket, rózsával és korianderrel együtt az egyik leghatékonyabb afrodiziákum. Mikor a rómaiak ezt felfedezték, boraikat fűszerezték vele. Mindezeken felül csökkenti a koleszterin szintet és a magas vérnyomást. Megelőzhető vele a szívinfarktust kiváltó belső vérrögképződés, a gyömbér a leghatásosabb növényi véralvadásgátló.
Mustár
A mustárt évezredek óta ismerik és sokoldalúan használják. Neve a latin mustum ardens kifejezésből származik, ami égő mustot jelent. Az i.sz. I. században Plinius 40 mustáralapú gyógyszert sorolt fel. A középkori Európában azon kevés fűszerek egyike volt, amit a közemberek is megengedhettek maguknak.
Gyógyászati felhasználás:
Az étkezési mustár fokozza a gyomornedv-elválasztást, javítja az emésztést. A mustármagos borogatás csillapítja az ízületi és reumatikus panaszokat. Az érzékeny bőrt ingerelheti! Vérnyomás csökkentő, béltisztító, gyomorbántalmakat csillapító hatása is ismert. Hánytató hatása van, továbbá vizelethajtó és serkentőszer. Vitamin tartalma miatt jótékonyan hat a hajra, körömre és a bőrre is. Pattanásokra is gyógyítóan hat. Természetesen a gasztronómiában is széleskörűen használható:
A mustár többféle étel, saláták, hidegkonyhai készítmények, húsok ízesítésére alkalmas. Készülhet vele sokféle mártás, a tartártól a vadasig, pác, szósz. Jól ellensúlyozza egyes húsok és halak sós ízét, könnyen emészthetővé teszi a zsíros falatokat. Savanyúságokhoz is használható. Külföldön gyártott mustárok: dijoni, bordeaux-i, angol, német, amerikai, Champagne, vörös, mézes…
Fahéj
A fahéj nagyon egészséges, népi gyógyászatban, aromaterápiában is használják. Emellett húsokhoz, süteményekhez adva kiváló fűsze.r Kellemesen édes aromája finom, mégis intenzív. Íze jól meghatározható, illatos és meleg, kissé csípős. Egyike az első fűszereknek, amelyeket a XVXVI. századi expedíciók során felleltek. A valódi fahéj Srí Lankán őshonos. A babérfélék családjába tartozó fa szárított kérge. Utalások vannak rá a Bibliában, vagyis már akkor is ismerték és a régi Egyiptomban is használták. A portugálok ezért a fűszerért foglalták el Srí Lankát, amíg a hollandok 1636-ban ki nem űzték őket. A hollandok kezdték el a korábban vadon termő és összegyűjtött fahéj termesztését. Az árakat a felesleges készletek elégetésével tartották magasan. A kereskedelmi monopólium 1796-ban szűnt meg, amikor az Angol Kelet-indiai Társaság vette át az irányítást. A kéreg antibakteriális, összehúzó, szélhajtó, görcsoldó és hányáscsillapító. Az illóolaj pedig antibakteriális, antivirális és antifungális hatású. Segíti az emésztést, ezért enyhíti az emésztési zavarokat, a kólikát, a hányingert és a bélszelek túlzott távozását. Kérgét és olaját a népi gyógyászatban gyakran használják étvágytalanság, hasmenés, gyomorgörcs, emésztési zavarok, hányás, menstruációs panaszok, meghűlés, asztma, lumbágó stb. panaszok kezelésére. Teakeverékként segíti az étvágy és emésztés javulását, erősíti a gyomrot, javítja a szájüreg gyulladásos folyamatainak (fogíny- és szájnyálkahártya) gyógyulását. A gasztronómiában nem csak aromás íze miatt adagolják szívesen süteményekhez és tortákhoz, hanem azért is, mert segít megemészteni a zsírokat. Egyéb kedvező tulajdonsága, hogy a benne lévő tannin miatt megállítja a vérzést és a hasmenést. Javítja a vérkeringést, ezért csökkenti a hűléses betegségek tüneteit. Ellazítja a méhet, ezért csökkenti a menstruációs panaszokat. Fokozza a libidót és a szexuális teljesítményt is. Fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóz toleranciát, húszszorosára növeli a cukoranyagcsere folyamatát. Megelőzi a vércukorszint ingadozását azáltal, hogy lassítja a gyomor kiürülését.
|